Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

söndag 21 februari 2016

Glad i hatten...

Som ett troget fan följer jag Sveriges mästerkock varje vecka och därtill alla repriser. Inte så mycket för maten utan för att kolla in hattar och mössor. Man kan ju inbilla sig att om man håller på med mat så har man kockmössan på för att eliminera risken att råka få ner hårstrån i maten. Men vad får man se? En man med stråhatt, en med rejäl yllemössa och så en med en rottingsits på huvudet. Inte ett spår av kockmössor faktiskt...


Mamma Gertrud var ju en hejare i köket och hon var väldigt noga med vad man hade på sig när man skulle baka eller laga mat. Det hade hon lärt sig under hushållsutbildningen på folkhögskolan i unga år. Ett rejält huckle på huvudet och så skulle man vara nitiskt noga med att få in allt hår under tyget.  


Så skulle man därtill borsta av sig med klädborsten så inga ostyriga hårstrån skulle finnas kvar. Hon tog alltid på sig bak-rocken när tårtor och kakor skulle bakas. Kulturtanten hade faktiskt den stora glädjen att ärva bak-rocken efter Mamma Gertrud medan jag fick hålla till godo med ett rostfritt litermått. Men det ska väl tilläggas att jag dock följer i Mammas fotspår och alltid knyter hucklet på huvudet...se så fin man är...

5 kommentarer:

 1. Förberedde mig på något helt annat, att du skulle ha liter måttet på huvudet, kanske fel storlek? Tror dock inte att rottingsitsen klätt dig. Men rackarns så snygg du är i "bakduken", det blir andra bullar det!
  Kram till er alla fina hemma på logen
  från Elisabeth som tog extra svängen förbi i kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske inte ser så pjåkigt ut ändå...hehehe...kul att Du tittade in...

   Radera
 2. Härligt inlägg och skönt att du inte har måttet på huvudet. Jo, det var annat i köken förr. Fina bilder på din mamma! Kul obeservation med huvudbonaderna i Mästerkocken.Visst har jag sett mössan och stråhatten, men inte tänkt mer på det. Jag börjar nog bli avtrubbad. Själv har jag aldrig nåt på huvudet. Alldeles för varmt.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 3. Har aldrig lyckats baka något i vedspis-ugnen, men det vore roligt att testa! Undrar vad hon bakar? Ser ut som kakor?

  SvaraRadera