Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

torsdag 23 januari 2014

Dags för att göra ett lyft...

Idag trappar jag upp armträningen. Ja, vad gör man när inte dom andra träningsmetoderna har gett särskilt bra resultat. Nu stundar alltså effektiv och verkligt intensiv träning. Det är nämligen dags att damma av vedkorgarna för ett lyft. Eller damma av och damma av, vedkorgarna är ju alltid avdammade i den meningen att dom alltid är i drift så här års. Men vi ska också ha i minne att elda med ved innebär också mycket skräp och stickor och någon gång då och då någon liten insekt som vaknar till liv i köksvärmen.
 Märtas finfint dekorerade vedkorg...nästan som ett helgerån
att kasta med den fram och tillbaka...

Man får nu se över vedkorgsbeståndet. Aha, min kökskorg av bästa järnmodell. Funkar bra! Vedkorgen vid kakelugnen kommer att vålla vissa problem. Den saknar helt handtag vilket innebär att man måste man bära den under armen. Hur gör man då vid dom viktiga lyften? Man blir helt enkelt tvungen att göra knäböjningar med vedkorgen i famnen. Nåväl, all motion är bra för kroppen.

Kan man få ett handtag?...
omöjligt med denna
tingest...
Så får jag låna Kulturtantens allra bästaste vedkorg. Av rejält material. Dessutom vackert målad av Svågerns Mamma Märta som är en fena på att dekorera korgar och många andra saker. Vedkorgen är dessutom utrustad med kraftig hållare. Tack för det! Då återstår bara Stora stugans kakelugnskorg. Stor och rymmer halva vedboden. Nästan. Det blir något att bita i.

Fram med alla korgarna. Greppa två och småjogga ner till vedbon. Snabbt plocka i vedklabbarna. Med råge. Ta sedan korgarna och gör några rappa lyft och sedan småjogga tillbaka. Plocka snabbt ur vedkorgarna i vedlåren och sen en vända till innan man ger sig i kast med nästa två vedkorgar.
Mycket "luftig" botten på den korgen. Man
 tvingas lägga skydd av tidningspapper...
så inte allt skräp hamnar på golvet...

Om man oförhappandes skulle drabbas av övermod kan man ju testa ett riktigt kraftprov. Lyft upp, dom med råge iplockade vedkorgarna, på rak arm till axelhöjd. Upprepa lyften cirka tio gånger. Gör tre repetitioner. Känns ordentligt i både ömmande tennisarmbågar och stela axlar.

Seså, då har man slagit två flugor i en smäll. Man har fått in åtta vedkorgar ved och man har riktigt fått upp pulsen. Armarna har fått sig en rejäl duvning. Frisk luft har fyllt ens lungor. Förstår Ni nu det där dom säger att veden värmen två gånger? Fast jag inbillar mig att egenhändigt huggen ved värmer åtskilligt fler gånger. Fälla träden. Baxa upp på kärran. Baxa av kärran. Kapa. Klyva. Kasta in i vedboden. Plocka i vedkorgar och bära in. För att sedan slå sig ner framför kakelugnen och få riktig värme i stugan.

När vi var små hade vi som "arbete" att varje dag plocka i varsin vedkorg. Inte så skojsigt jobb direkt men tillgången till populärt arbete var starkt reducerad i så unga år. Ibland hade man så bråttom att man bara hafsade i vedklabbarna och så snabbt släpade in korgarna. Dessa fuskplockade vedkorgar gillades inte alls av Mamma Gertrud. Hon var nog världsbäst på att plocka i vedkorgar. Det tog lång tid. Hon vred och vände på varje klabb för att få i så mycket som möjligt i korgen. Hennes vedkorgar var så tunga så det var stört omöjligt att orka lyfta den. Dom var så hårt och tätt packade att man på sin höjd fick in ena lillfingret under handtaget. Och hur mycket orkar ett stackars lillfinger?

Kanske borde man skapa ett nytt ordspråk. Bättre en supertung vedkorg i handen än två fuskplockade vedkorgar i farstun...

2 kommentarer:

  1. Haha... himla bra det nya ordspråket... :)
    Snygg vedkorg den blå... lite avis faktiskt...
    Ja, nog värmer veden mer än både en och två... och fyra gånger... och bra motion ger den också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag kan väl säga att vedhantering är mitt bästa område...

      Radera