Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

torsdag 9 juli 2015

Skattkista...

Vi råkade på denna kista helt ovetande om alla skatter som fanns däri. Antagligen var vi äntligen framme vid regnbågens slut...Vi fann Mormors Moster Hilmas märkduk sydd 1892. Något ankommen här och där men vid god vigör trots allt...Broderiet tycks ha följt släktens gång. Kulturtantens initialer...Okänd konstnär till detta fria, abstrakta broderi...


Korsstygn, stjälkstygn, kedjestygn och ett och annat kråkspark har följt i fädrens spår...

6 kommentarer:

 1. God morgon på logen!
  Bedårande fynd, måste även den få en hedersplats, mycket själ har lagts ned bakom dessa stygn, Underbart handarbete, hur många kan idag brodera? Stjäkstygn, myrgång, hardangersömn kråkspark för att ta några ..... jag är en av de som kan, om jag vill, har lärt av händiga föräldrar för länge sedan.
  På loppis förra veckan hittade jag två riktiga fynd, märkböcker, är lycklig över dessa. Bokmärket Monogrambok komp. av S Lawergren och Märkbok av Augusta Abrahamsson, förtryckta priset var 3:25 resp 5kr, vid utgivning alltså, rätt gamla alltså. I boken låg även gamla karbonpapper, kalkerpapper kallade min mormor dessa. Dagens ungdom vet knappt vad de använts till har jag förstått. Minns att jag tyckte de var så fiffiga när jag började jobba i slutet på 60talet. Stenålder ?!
  Kram till er alla på logen !
  Kram Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer att tänka på alla blå stenciler man fick i skolan måste också höra till stenåldern...

   Radera
 2. Spritstenciler ja, slinkigt glatt papper och en doft som inte gick av för hackor, ångorna steg och som man fick veva för att de skulle bli bra kopior.
  //Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Texten blev bara suddigare med åren, hittar man en gammal stencil idag är dom nästan oläsliga...

   Radera
 3. Ojj så heldige dere var da , så spennende ! Det vr jo et kjempenydelig broderi og så gøy , så gammelt og fint !!! God helg ! Klem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja dom tanterna kunde brodera. Trevlig helg!
   Lilla gummann och Kulturtanten

   Radera