Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

onsdag 11 mars 2015

Kompostsoppa...

Nu har jag nosat upp värsta nyheten. Det påstås nämligen att det nyttigaste på frukt och grönsaker är skalet och områden mellan skal och frukt. Va?!

Jorå, precis så var det. Man skulle absolut inte skala potatis, morötter eller andra grönsaker men helst då använda ekologiska varor för att eliminera risken för gifter och andra otrevliga överraskningar. Och vissa fruktskal var rent av dubbelt så nyttiga som själva frukten. Till och med kiwins ludna skal var alldeles enastående hälsosamt och för att lättare få ner det hårbevuxna skalet skulle man skära frukten i smala, smala skivor för då var det absolut inga problem.



Spara palsternacksskal och morotsblast, stolkar av blomkåls- och vitkålshuvuden och broccoliskaft. Nästan allt grönsaksrens kan nämligen användas att koka soppor av. Blancherade grönsaksstrimlor blir enkelt till välgörande grönsakstagliatelle. Undrar bara i min enfald hur man egentligen piggar upp avokadoskalet på bästa sätt? Jag skulle vilja summera det hela med att säga att det bara är att gröta upp några nävar ur komposthinken och koka ihop till något riktigt läckert. Helt i linje med mitt matlagningstänkande, faktiskt. Snabbt, enkelt och billigt...och så behöver man inte tömma slaskhinken så hiskeligt ofta...

6 kommentarer:

  1. Soppa är underskattat, även om jag inte kokar på skal och blast. Man kan stoppa i nästan vad som helst, mixa, en gräddslatt och chiliflakes......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska nog satsa på blastsopporna. Tror att dom kommer att passa mig perfekt...men vi får se...

      Radera
  2. Ha, ha du är för rolig, du. När jag läste högt för gubben min, sa han - Hm, det är tur att vi inte känner den där människan alltför väl... han var väl rädd att bli bjuden på några delikatesser, kan jag tro...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan hälsa till Din gubbe och informera om att det spelar absolut ingen roll varifrån jag hittar råvarorna till mina exklusiva måltider, det smakar ändå inte särskilt bra. Har liksom inte matlagandet i fingrarna, på något sätt. Vi har ju alla våra specialiteter och jag är bäst på att rensa avlopp, spänta stickor och gräva diken...

      Radera
    2. Ja, nu säger gubben att vid närmare eftertanke så har vi ju både diken som behöver grävas, stickor som behöver späntas och kanske ett och annat avlopp som behöver ses över...

      Radera
    3. Ja, se där ja, vi har alla vår plats på jorden. Jag fixade fredagsmysstämningen genom att rensa ur två tvättställsavlopp...trevlig helt på Er!

      Radera