Kanske vi trodde att detta lilla träd skulle vara jätteskojsigt och skulle frambringa mycket goda bär, eller frukter, eller vad det nu kallas, för vi följde mer än gärna med Pappa Anders rakt igenom den stora, mörka skogen för att nå fram till Besvärsbacken. Mamma Gertrud låg förmodligen på kökssoffan med kalla, våta handdukar över pannan och försökte lugna sina stackars modersnerver.
Ska vi plocka krikon i vår skräphög... du och jag, wowowow... |
Idag skulle jag plocka av krikonen men jag kan säga att jag gav upp ganska snabbt. Det fanns nämligen andra som var före mig och hade liksom paxat för precis hela krikonodlingen. Jordgetingarna - just det! Jag hann få av några bär innan jag fick fly hals över huvudet.
Vad gör man med 49 krikon i dagens Sverige? Alla mina planerade flaskor krikonvin som skulle bjudas runt på våra familjeträffar under året, det sket sig direkt. Men bättre 49 krikon i handen än 400 jordgetingar i vild galopp...
Jag har recept på jättegod krikonlikör, fast då får du nog först riskera livhanken 49 är nog i minsta laget. Det blir likör för två pers. kanske. Annars kan du kanske göra en geting till sillen?
SvaraRaderaStina
Vi har en gammal vintradition i släkten, tror att det var Mormor Karin som alltid plockade bär och så hällde i en kvarter renat och det blev ett magnifikt vin. Tänkte ge mig i kast med jordgetingarna idag med. Hur många krikon måste jag ha på ett ungefär till Ditt krikonvin? Räcker 149 möjligen...
RaderaDu är ju för härlig med dina underbara berättelser. Jag vet knappt vad krikon är, men tusan vad synd att du inte fick fler..
SvaraRaderaKram Maidi
Du borde köpa Dig ett krikonträd helt enkelt...Du kommer inte att ångra Dig jag lovar...
RaderaKrikonlikör
SvaraRadera2 liter bär
1 liter brännvin
kärna ur en del bär och krossa kärnorna
slå i bären i en stor flaska slå på sprit. Låt stå ca 3 veckor
Skaka då och då. Sila upp och mät mängd
Beräkna till varje liter bärsprit:
1-2 dl vatten och 5-6 hg socker
koka en sockerlag som får kallna blanda den sedan med bärspriten.
Flaska upp och njut
Stina
Det var väl det jag trodde, bär och en flaska renat. Man skulle väl kunna halvera receptet liksom...förresten ska dom krossade kärnorna med? Nu är helgen räddad...
RaderaHej igen
RaderaDe krossade kärnorna ska med, de ger en lite nötig smak.
Det gå säkert att halvera eller dubblera. Lycka till
Stina
Jaha, då får det bli en vända in till bolaget och så stå i getingboet hela helgen...tack för hjälpen! Trevlig helg på Dig!
Radera