Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

tisdag 4 augusti 2015

I svampskogen...

En morgon tog Valdemar och jag en tur i skogen för att plocka svamp. Valdemar ska nämligen bjuda hem sina golfkamrater efter den traditionella lördagsspelningen om någon vecka eller två och han vill så gärna bjuda på kantarellpaj. Men då så måste man ha massor av svamp därav turen i skogen.


Jag förvarnade Valdemar om att han obönhörligen måste ta en luvtröja så att han skulle slippa myggen runt huvudet i alla fall, men nej, han behövde verkligen ingen luva...

Valdemars perfekt plockade svamp...
Han satt sen mitt i myggsvärmarna med sin exemplariska svampkorg. Som den noggranne man som han är så hade han både borste och specialsvampkniven med sig och satt och penslade, borstade och skar i godan ro.


Jag plockade som jag alltid brukar göra så klart. Kastade mig över svampen, rev och slet helt hysteriskt. Både mossa, smågrenar och kottar följde villigt med ner i bolagskassen som jag samlade svampskörden i.

Mina alldeles egna svamphög...orensad så det står härliga till...
Mamma Gertrud gillade aldrig mitt plockningsförfarande och riktigt fasade för att ta emot mina "skräppåsar". Nä, annat var det med Svågern min, han låg verkligt bra till hos Svärmor Gertrud. I varje fall vad det gällde svampplockning. Svågern plockade likt Valdemar. Lugnt och sansat men ändå markvinnande och effektivt. Inte ens en enda bärfis fanns med från skogen.

Jag minns med glädje Mammas syltade kantareller. Hela jordkällaren var full med välfyllda konserveringsburkar. Hur gott var det inte? Hur länge sedan är det inte man åt det sist? Sista gången Mamma Gertrud var hemma på gården var det höst och jag hade plockat ihop en kasse svamp och hon fick sitta ute i den bleka solen och rensa svampskörden. Med en kopp kaffe och en citronmuffins bredvid...och lite muttrandet över slarvigt plockade kantareller...precis som det alltid hade varit...

10 kommentarer:

 1. Vet du hur mycket jag uppskattar dina härliga kommentarer och fina bilder, du delar med dig så mycket av ditt/ert liv på ett så behagligt sätt, Vilken gåva du har! Tack för att jag får vara med er där hemma på logen då och då.
  Alla verkar hittar så mycket kantareller, vi hittar mest bara gula löv men det går ju att köpa kantareller men det är definitivt inte lika roligt som att hitta egna i skogen. Din och min korg skulle se nog se lika "bösiga" ut medan min gubbes och Valdemars korgar skulle vara lika. Så är det bara!
  Kram till er fina där hemma på logen från Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver om det jag minns från gamla dagar. Systern minns också men ibland är det saker vi inte kommer ihåg likadant liksom. Som till exempel dom syltade kantarellerna dom kommer inte hon alls ihåg. Vi enades om att det kanske att berodde på att hon inte åt svamp som liten...vilket jag gjorde. Det är himla roligt att Du vill hälsa på oss hemma på logen! Kram från oss

   Radera
 2. Så härligt med gula fina kantareller! Nästa vecka har maken semester och jag tänker mig en tur ut i skogen för att plocka blåbär. Skulle vara roligt om vi också hittade kantareller. Jag plockar gärna svamp i korg, men det har hänt att vi plockat i både makens hatt och i hopknutna jackor när vi hittat svamp utan att ha den minsta lilla kasse, eller korg, med oss. Tänk det året då vi hittade så mycket trattkantareller när det redan låg lite snö på backen att vi var tvungna att låta sååååå mycket svamp stå kvar när de två plastkassar vi hade i bilen för att handla mat i var fyllda, makens hatt var fylld och till och med lilla hundens (tomma!) hundbajspåse var fylld. Den skörden av trattisar torkade jag och i helgen som var östes det sista ner i rådjursköttgrytan jag gjorde så nu behöver vi påfyllning :)
  Ha det så bra!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska aldrig förakta en hundbajspåse...Det finns massor av kantareller så det vore välan konstigt om inte Du också skulle ramla över en glänta full av svamp...lycka till!

   Radera
 3. Det är lika speciellt varje år som svampen börjar ploppa upp i skogarna, man fylls liksom av glädje. ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,svampen fyller ju ut i korgen jämfört med att pillra med blåbär och lingon...

   Radera
 4. Vilken bra svamprensargubbe du har. Kan inte du leta och peka och han plocka? Impad blev jag av potatisskrämman, så himla finurligt! Hoppas den funkat?
  Angående min röda pellisar så gör jag som med alla mina växter, ger dem s v a g näring varje gång jag vattnar, annars glömmer jag. Men riktigt svag alltså! Köpte 12 små sticklingar i en låda på Lidl för 29.90 i maj och tänkte, jag provar väl. Gick över förväntan bra. Har handlat växter och lökar där tidigare och alltid blivit nöjd.

  Må så gott!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska säga som det är, två av mina största pelargonier som blommade som galningar förra sommaren har inte en enda blomma. Men jag ska inte klaga för dom lever ju i alla fall. Många köper bra saker på Lidl kanske borde ta en sväng dit! Trevlig torsdag på Dig!

   Radera
 5. Syltade kantareller... mmm.. blir alldeles lyrisk och får svälja stora klunkar snålvatten. Brukade lägga in de första små, men de senaste åren har det inte blivit av.
  Fin svampskörd! Hoppas nu golfkompisarna blir riktigt nöjda.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dom golfkompisarna får nöja sig med vad som blir. Det som Svågern säger "är man hungrig så smakar allt gott"...men det är oftast när jag lagat maten...hm...

   Radera