Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

måndag 30 maj 2016

Ornitolog är det nåt för mig - NEJ...

Tidig måndagsmorgon, jag skuttade glad i hågen till soptunnan för att kasta en soppåse. Plötsligt hörde jag någon liksom knacka "på fönstret". Från mycket nära håll och med ordentliga knackningar.


Jag frågade mig själv om det var mina nerver som gäckade mig eller om det rent av var andarna som var efter mig, jag som är så himla rädd för spöken. Till slut förstod jag att det knackade från det höga fönstret på loggavlen. Jag kollade upp och fick se en hackspett som tittade ut och hackade hårt mot rutan med jämna mellanrum..


Jag rusade in i Lilla stugan och skakade liv i Valdemar som kastade sig ner från vindstrappen och riggade raskt om till ornitologkläderna. Här fanns ingen tid att förlora - hackspetten måste hjälpas ut från lidret.


Först försökte vi bara vifta helt töntigt med en gammal häschestör med en fastknuten handduk på men den tekniken var helt värdelös, faktiskt. "Vi måste ha en håv!" ropade Valdemar upphetsat. "Vi har ingen håv" ropade jag gällt, minst lika uppe i varv som Valdemar, "men fixar du en håvställning av järntråd så ordnar jag håvtyget!" Valdemar kom springande med en enorm håvring, som lätt kunde svälja en medelstor elefant, och jag sydde fast Mamma Gertruds bästa kammargardin. Jösses, vilken håv det blev...


Valdemar klättrade raskt upp på den gamla, rangliga rensmaskinen med livet som insats och startade operation hackspettsräddning.


Valdemar flaxade både högt och lågt och vinglade livsfarligt fram och tillbaka uppe på rensmaskinen. Jag stod färdig med lakan och kraftiga handskar utifall fågelskrället skulle gå till attack. Men inte heller, efter en ganska så lång stund så fångade Valdemar hackspetten och släppte ut honom till friheten. Ja, vad gör man inte för fågellivet så säg...

2 kommentarer: