Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

onsdag 7 januari 2015

Ny utmaning: Veckans piffigaste fågelmatare...

Klart att småfåglarna ska få njuta av julens gotter tänkte jag och ställde till med storkok av talgbollar.


Fetter av allehanda slag, ekologiskt skalade solrosfrön och diverse olika nötter blandades ihop till en perfekt smet.


Bara att hälla i formarna och låta stelna. Ser nästan ut som smeten till toscakaka man får en väldans lust att ta sig en smakbit...


Nu gick inte baket som det var planerat. Fick inte ur talgbollarna ur formen men vad gjorde väl det bara att hänga upp hela konstruktionen i närmaste buske...


" Huvva vad är det dom bjuder på i detta hus? Nej, så lättlurad är då inte jag" tycktes den första fågeln säga.



Dom följande mesarna visade inte heller något som helst intresse för dessa kulinariska, egenhändigt hemmagjorde godsaker. Satt bara där och tomglodde...


Idag två veckor senare har ännu inte minsta lilla fågelfä närmat sig godsakerna. Vetja, dom kanske tror att det bara är en konstnärlig installation... 
Kulturtanten

25 kommentarer:

  1. Tosca, var precis vad jag tänkte och snålvattnet började rinna. Kanhända småfåglarna inte är bekanta med denna kulinariska höjdare.
    Ha det gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tosca visst är det gott! Nästa gång gör jag en sådan i stället för fågelmat...

      Radera
  2. De kommer nog! Bara ovana. Jag gjorde liknande i fjol fast gjöt i en kakform och hängde upp. Rätt som det var satt även en katt på staketet och åt. Även några andra ekorre och mus visade intresse...Sök på objuden gäst i min blogg....där syns alla ;)
    Har just hämtat Ljudboken av Lerin på biblioteket Så väldigt mycket tack för tipset!
    Kram Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kollade in alla gäster du fick besök av. Nu sitter jag här med kameran och bara väntar...

      Radera
    2. Håll Dig beredd ;) fast när jag nu kollade in "Lyckan för en mus" feb-13 ser jag att musen kanske var en som börjar på r för så liten var den nog inte.... Men Koltrastarna var ju välkomna även om det var de som lockade dit r-svansen....
      Annika

      Radera
  3. Ha, ha,ha, du kanske skulle ha satt upp en lapp med innehållsförteckningen !
    ...Och kanske även en prislapp på vad allt kostade ;)
    Ja ratar fåglarna det kan du ju ta in det och använda det som musli !
    Kram / Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innehållsförteckning så klart, att jag inte tänkte på det!!! Och inget sista förbrukningsdatum heller...

      Radera
  4. De små pippifåglarna förstår sig väl inte på en riktig delikatess helt enkelt...
    Ser att du också har skrivit om och att du, precis som jag, uppskattar Lars Lerin. Älskar hans ibland hudlösa och öppenhjärtliga sätt att berätta om sig själv.

    Önskar dig en fin dag med förhoppningen om att pippifåglarna tar sitt förnuft tillfånga och smakar på dina godsaker!
    Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt här sitter jag och väntar och väntar Och säkerligen kommer fåglarna snart...

      Radera
  5. Som ser så gott ut! Kanske de behöver tid på sig för att fatta helt enkelt? Så smart att göra eget egentligen! Du kanske får gå ut och föregå med gott exempel. Ta en tugga så de fattar!?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde kanske göra en liten instruktionfilm och visa för fjäderfäna...

      Radera
  6. Aha......närsynte bofinken Knut har heller inte något luktsinne! Hade han haft det hade han säkerligen "näbbat" sig fram till godsakerna som ser så delikat goda ut. Hälsningar Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knut borde skaffa sig en ledsagare här i livet...

      Radera
  7. Haha, det var minsann riktigt storbjudna gäster..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  8. Haha, tänkte också på tosca-smet! :)
    Det var ena kräsna rackare som inte äter vad som bjuds!
    Kram Annica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Börjar bli mer och mer sugen på en rejäl toscabit...

      Radera
  9. Konstigt att de är så kräsna... det ser ju hur smaskigt ut som helst! Jag gör varje vinter liknande och det brukar gå åt som smör i solsken... i vinter har det inte blivit av... inte än i alla fall... Hade turen att de accepterar årets modell av talgbollar, vilket inte är fallet varje år...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag har dom hittat maten och äter för glatta livet...

      Radera
  10. Super duper,,de brukar vara lite rädda i början och skeptiska...sen så gillar de ju att få maten serverad under en gran skyddad från väder och vind och framförallt rovfåglar.
    Snart nog så har de ätit upp hela förrådet av fågelmat;) Hett tips...smeta gärna din röran på stammar i skogsbrynet till trädkryparna de älskar det. Toppen Gumman! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har fåglarna hittat maten och äter som galningar. Får göra en ny laddning i eftermiddag. Tack för tips om trädkryparna...

      Radera