Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

torsdag 11 juni 2015

Nässelnävar...

Arbetet fortskrider hemma på logen. Nu är det bortforsling av brännässlor som står på agendan och jag river nässlor dagen lång. Inte alls för att besinningslöst slita av och ursinnigt vräka ut dom i skräpbacken heller utan mer lugnt och metodiskt bryta stjälken på dom gröna, fina växterna och kärvänligt lägga ner dom i en hink för att sedan slå vatten över för att så småningom få ett alldeles ypperligt bra gödselvatten...relativt humant, tycker jag...

 
Jag har absolut inget emot nässlor om dom bara inte brändes så förbålt mycket. I början använde jag handskar för att inte bli helt utbränd. Men sedan kändes det lite tömsigt och töntigt och ville utmana både mig själv och nässlorna i en match, man mot man, eller rättare sagt, kvinna mot växt.


 
Jag började med små, taniga nässlor och nöp tag i stjälken med ett simpelt pincettgrepp och både blundade och höll andan men se, det gick ju alldeles utmärkt. Nu räds jag knappt några nässlor alls och  nässelbeståndet minskar, sakta men säkert. Visst sticks det, bränns och durrar rätt skapligt i fingrarna när väl kvällen kommer och kanske man borde blaska av sig i något starkt, typ ättika eller salubrin fast kanske ändå inte. Det tog mig ju över 56 år innan jag begåvades med äkta nässelnävar så nu kan jag lugnt luta mig tillbaka i kammarsoffan och känna mig alldeles nöjd...

6 kommentarer:

 1. Imponerad är bara förnamnet över nässelhanteringen. Själv ska jag vara spelbar på söndag och vågar inte riskera bultande och ömmande tvärflöjtsfingrar så här gäller tjocka handskar! Men nässelvatten ska jag naturligtvis göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för bövelen ta det försiktigt med nässlorna annars kanske Du kommer in i fel takt på spelandet. Så det är bäst att Du tar dubbla handskar...

   Radera
 2. Ojjjj oj oj , ja får de brenner noe voldsomt , Brenneslene . Tenkte jeg skulle lage noe spiselig av de , men har ikke kommet så langt .Jeg som har høns kan jo bare tørke de og la hønsa spise de til vinteren , veldig næringsrikt visstnok :) God helg til deg !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nässelsoppa är aldrig fel och som gödning passar nässlorna ju perfekt. Annars är jag väldigt förtjust i kirskål...också ett användbart ogräs...Ha en trevlig helg!!!

   Radera
 3. Inte bränna sig? springer lång väg när jag ser nässlorna, fy för den lede, de är plågsamma, mycket kan jag tåla men inte har jag lyckats komma överens med dem inte, Men jag har heller inte samma naturbegåvning som du har, tyvärr!
  Tack för dina trevliga kommentarer, alltid roliga att läsa.
  Trevlig helg till er!
  Kram Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa projekt är att gå på glödande kol, kanske direkt efter korvgrillningen...

   Radera