Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

söndag 20 september 2015

I lingonskogen...

Efter den supertidiga hundpromenaden rullade den lilla Lilla gummann in sig i en filt och kastade sig ner på kammarsoffan för att slumra en liten stund. Hon väcktes abrupt av någon som ruskade henne synnerligen hårdhänt och som slog högt och hårt i två gamla bärplockare så det riktigt ringde i öronen. "Upp med dig din sjusovare, nu ska vi ut i skogen!" Det var Kulturtanten som rekat i terrängen och fortsatte gasta: "Jag har hittat värsta lingonstället och vi kommer att få ihop årets lingonskörd på en simpel halvtimme..." Så det var bara att masa sig upp och dra till skogs... På lingonröda tuvor...Så här grova kan våra lingonträd bli...


Inga ryggskott när man plockar dessa bär...Denna lingonplockartävling vanns stort av Lilla gummann med sex liter lingon mot Kulturtantens mediokra tre liter skvalpande i botten av hinken. Lilla gummann for runt som ett skållat troll och rev med sig inte bara bär utan även gräs, blad och pinnar medan Kulturtanten smög omkring och plockade bären ett och ett...


Vi lade ut lingonen på mamma Gertruds hemvävda handduk...och nu väntade bara den evinnerliga rensningen...

12 kommentarer:

 1. Vilka underbara lingonbilder! Blir rakt sugen på att ge mig ut i skogen igen... Jag som har så svårt för bärplockning... ;) Men hemkokad lingonsylt är ju det bästa!
  Ha det gott!
  Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nykokt varm lingonsylt är väl bäst i världen...

   Radera
 2. Vackraste lingonbild jag sett! Som tonåring följde jag med mina fina föräldrar ut i skogen för att plocka lingon, en himmelns massa år sedan alltså. Koncentrationen stor, plockar febrilt och hör något braka till bakom mig, vänder mig nonchalant om och kollar, tycker mig se min far som dagen till ära hade sin skogsjacka på sig, en brun mockajacka, jag fortsätter att plocka. Nästa gång jag tittar upp ser jag en vansinnigt stor älg springa in i skogen. Inte var det pappa som stått där borta, det var skogens konung. Efter den händelsen var det slut plockat med lingon för min del, har köpt lingon på torget i många år. Kanske har Hälge annat för sig numera än att kolla mig om jag plockar lingon. Skulle det braka till igen kan det då inte vara pappa, är övertygad om att han sitter i sin himmel och skrattar åt det som hände i skogen den gången.
  Kram till er alla på fina logen från Elisabeth
  som än en gång tar den vägen förbi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon älg har jag inte haft äran att träffa på i skogen men ett och annat villebråd har man skrämt upp i sin iver att plocka hinken full...

   Radera
 3. Det var verkligen en fin bild på lingonkvisten i stubben! Det må jag säga var rejäla lingonträd ni har! Såg en väldig massa lingon i skogen häromdagen men kunde inte plocka eftersom det inte var hemma och jag inte hade något med att plocka i :-( Jag plockar också helst ett och ett så jag slipper den eländiga rensningen. Men det tar ju längre tid, det gör det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första vändan jag var ut i skogen för att reka hade jag bara hundbajspåsar med mej men det det också...

   Radera
 4. Åh vilka härliga bilder! Blåbär har vi plockat och till helgen hoppas jag maken och jag kan ta oss en tur till lingonmarkerna. Blåbär plockar jag gärna ett och ett för de är så tråkiga att rensa, men lingonen tar jag i bärplockaren. Brukar rensa de fina röda bären på ett gammalt bakbord som får stå med lite lutning så alla lingonen rasar nedför bakskivan, men skräpet stannar kvar och kan sopas ihop mot kanterna. Fungerar väldigt bra!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåbär fanns det gott om i år. Vi tog också fram det gamla bakbordet för att rensa på...
   Ha det gott...

   Radera
 5. Underbara bilder du visar. Lingonen lyser verkligen upp! Här blev det ikväll lite röda vinbär som plockades in. Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Fina linginbilder. Mycket bär här också i år men några lingonträd det har vi inte.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lingonträd är det ont om antagligen är dom fridlysta...
   Ha det gott
   Kulturtanten

   Radera