Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

måndag 12 maj 2014

Så reste vi tältet...

Har det kommit indianer till byn? Ska det möjligen bli cirkus? Eller är det bara en vanlig lappkåta?


Nej, nej, tältpinnarna är visserligen resta mot skyn på gammalt traditionellt sätt men ingen duk kommer någonsin täcka det här tältet. Det är humlen som kommer att växa upp och förhoppningsvis förgylla vår tillvaro.


Andra envisas med att tjata om hur lätt och snabbt humlerankorna klättrar upp på dess stöd. Decimeter efter decimeter. Men inte mina heller. Dom växer, jodå, så långt är dom med men inte sjutton slingrar dom upp sig mot humlestörarna frivilligt heller. Jag får helt enkelt stå där och vakta. Linda upp rankorna mot pinnarna för att i nästa stund hitta dom nedhalkade på marken. Man får riktigt ta i med hårdhandskarna för att få dom dit man vill.
 
Det finns liksom lite att göra då jag, som den stolle jag är, har planterat humle både lite här och där. Allt från stupet uppe vid dasset, i barnens gamla sandlåda, runt alla gamla, trötta äppelträd och så till det här stenröset. Det finns tre växtarter som verkligen tilltalar mig och som jag dessutom är synnerligen bra på och det är humle, nässlor och kirskål. Inte illa va?

6 kommentarer:

 1. Humle är vackert! Vi har också mycket av den varan här hemma... Ett tips till humlestörar är att återanvända julgranen (eller en annan gran) knipsa bort grenarna men spara ett liten pinne så humlen får ett litet grepp och kan klättra vidare.
  Kram Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag måste alltså ordna lite smågrenar så dom klättrar lite lättare. Det är värt ett försök...

   Radera
 2. Vi lyckas ungefär lika bra då... humlen går sin egen väg... jag har gett upp att försöka leda den på rätt väg...
  Kirskålen och nässlorna - speciellt den förstnämnda... den brer ut sig lite mer för varje år... suck...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börja äta kirskål - dra ner på matkontot...jag fick ju ett tips av mormorstorp, se ovan, om att använda gamla julgranar med små grenstumpar kvar...det visade sig vara lösningen på slappa humlerankor...

   Radera
  2. Gör redan mitt bästa med kirskålen... används hela sommaren som spenat :)
   Vet du förresten att den kallas skvaller p.g.a.sin spridningsförmåga :)

   Radera
  3. Skvaller, nej, det visste jag inte. Va kul...

   Radera