Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

tisdag 14 januari 2014

Äggstra pris...

Många intensivt muskeltränande personer äter ägg. Och också väldigt mycket ägg. Kanske tre, fyra per dag, har jag hört av en välunderrättad källa. Så varför skulle jag vara ett undantag? Fast jag ska nog att hålla mig till ett ägg per dag. Kanske kommer detta att vara ett vinnande koncept vad det gäller kampen mot dom sladdriga grötarmarna.

Körde in till stan och när jag sedan väl klev runt på affären, vad såg jag då? Jo, extra pris på ägg. Jag grabbade genast tag i två stora förpackningar. "Här ska det byggas muskler!" tänkte jag lyckligt och studsade iväg till kassan.

Väl hemma packade jag ur matvarorna och när jag ställer äggkartongerna på bänken upptäcker jag att jag har köpt "köksägg". Va, jag trodde alla ägg man köpte gick till köksavdelningen. Men om det nu inte är så, så hade jag ju bara en himla tur att jag fick med mig rätt varor hem.
Köksägg - toppen till det mesta... jahaaa...?
Fast det är klart, man har ju hört att man rör ihop färg med ägg. Men dessa hade ju då naturligtvis kallats för "färgägg". Eller kanske som Pippi Långstrump som masserade in ägg i håret men dom äggen skulle nog kallas "hårägg". Och så kan man ju göra välgörande ansiktsmasker av äggvita. Och vad är väl då mer logiskt än att kalla dom för "maskägg". Vi hade ju en speciell kur för skavsår på hälarna. Man drog loss hinnan på äggskalet och fäste på såret vilket då läkte på en kvart. Dom äggen var ju så klart "fotägg".
Jisses, vilka muskler det ska bli...
I Valdemars affär finns dessutom olika slags köksägg, man kan nästan välja på allt mellan himmel och jord. Frukostägg, brunchägg, bruna ägg, stora ägg, gårdsägg, lantägg och kaviarägg...och vad alla nu heter. Nej, jag hänger inte riktigt med i det moderna samhället. Skulle inte förvåna mig om det snart kommer att vara senaste nytt med äggprovning...

Det var mycket bättre och betydligt lättare på den tiden när man bara gick ut i lagården och plockade ihop ett gäng nyvärptsvarma ägg som direkt hamnade i köket. Ingen tvekan om vad dom skulle komma att bli.... en gyllengul sockerkaka eller smaskiga tunnpannkakor med socker på...och tänk vilka rackarn´s muskler man fick...på köpet...

8 kommentarer:

  1. Ja järnpiller, men det står att
    köksäggen är toppen till det mesta....undrar vad man inte kan ha äggen till ??

    SvaraRadera
  2. Jaaa! äggprovning skulle jag vilja vara med på.. Tänk att kunna känna skillnad på ett frukostägg och ett gårdsägg :-) Jag har en midsommar vunnit tävlingen äggkastning. Den titeln är jag stolt över. Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Och så kom vi på en ny slags äggsort - äggkastningsägg...

      Radera
  3. Jag såg namnet Köksägg när jag var till affären häromsistens... konstigt namn... för mig är ägg bara ägg... Ja det kan ju vara ankägg eller vaktelägg eller strutsägg, men ägg är det... inte köksägg. Jag gör nog som vanligt och går till grannen och köper hönsgårdsägg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag skulle också vilja köpa "riktiga" hönsgårdsägg. Har faktiskt en inneboende dröm om att ha några höns här hemma på gården. Tråkigt nog så tände ingen av dom andra på gården på min finfina idé. Men man kanske kan bearbeta dom...

      Radera
  4. Storasyster Yster15 januari 2014 kl. 11:59

    Påskägg har man ju hört talas om. Men när jag köpte ägg till jul stod det Julägg på kartongen. Som tur var så var inte äggen röda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det missade jag totalt. Borde göra en inventering vad det gäller äggsorter. Inventering är ju liksom min specialité så jag får väl ta på mig det jobbet. Kan bli en viktig bit i den vetenskapliga forskningen, eller vad det nu kan heta...

      Radera