Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

lördag 28 juni 2014

Katt på hett plåttak...eller...

Äntligen helg! Yippie! Vad ska vi hitta på? Vetja, om vi inte ska ta och lägga om taket mellan regnskurarna.? Valdemar och Mannen var genast med på noterna och skrek högt av glädje. Hakade på stora släpkärran och drog in till Karl Hedin, bygghandeln, i den stora staden för att införskaffa diverse byggattiraljer. Som av en händelse dök Karl Plåtslagare, Byggare Marco och PajEmma upp, greppade varsin hammare och gick loss på takspånen efter det att pressenningen fått ge vika.


Även Lilla gummann drog sitt strå till stacken och hivade sig upp på vedbotaket via den rangelskrangliga stegen. Började hysteriskt riva loss tegelpannor och skickade ner dom i ett rasande tempo. Jag, Kulturtanten, hade ett himla sjå att fånga upp pannorna innan dom tog mark. Det gick bra ända tills Lilla gummann hamnade rakt i ett getingbo. Då började hon slänga tegelpannorna vilt omkring sig och ingen människa i världen hann med att fånga allt flygande tegel. Slutligen kastade hon sig desperat utför transportören och landade med ett stort brak i liljekonvaljbacken. Då, först då, lägrade sig lugnet...

På Lilla stugans stora tak hände dom riktigt stora sakerna. Träspånen från fornstora dagar, 1896, revs bort och slängdes på backen.

Snacka om återvinning, Lilla gummann for som en iller och samlade upp all bråte som föll likt manna från himlen. "Vaddå, kasta så fina saker på tippen, kommer aldrig på fråga!" Dom hela träspånen kommer att sparas till kommande projekt och dom trasiga blir till "tändstickor".



Maken till fina spån har inte påträffats sen 1896 och det var ändå inget bra spånår...

Som på alla arbetsplatser; en jobbare och fyra basar... "Vaddå, kafferast igen!!! Nej, nu får vi lägga på ett kol innan ovädret drar in igen"...

6 kommentarer:

  1. Inväntar med spänning vad som likt fågel Fenix stiger upp ur spånhögen!

    SvaraRadera
  2. Men vad ni jobbar och står i! Inga latdagar hemma hos Er inte...
    Vi funderar också på att byta ut teglet på bostadshuset. Kanske till ett annat år...;)

    Kram Annica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns i hela kroppen. Rena, rama arbetslägret...

      Radera
  3. Oj vilket jobb! Och klart att gamla takspån skall tas tillvara. Man vet aldrig vad dom kan behövas till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt! Det blir till att sätta sig ner och spåna...

      Radera