Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

måndag 2 juni 2014

Vild och vacker...

Så har då den ytterst populära boken Det vilda köket hamnat även på mitt köksbord. Ja, för var skulle den annars vara än hemma hos mig, ogräsets okrönta drottning

Bläddrar lite fram och tillbaka och skrattar igenkännande. Kirskål - jajemen! Nässlor - helt ok! Maskrosor - mumsfilibabba!


Inte "sten, sax, påse - leken", men mycket naturligt sax, korg, påse ska man ta med sig ut på jakten. Man ska plocka blad, blommor, frön och rötter. Inte många kommer att trängas vid mataffärens frukt och bröd diskar efter att ha läst den här boken det är en sak som är säker. Matkontot kommer att halveras omedelbart. Man kommer att få frisk luft, solsken i blick och inte minst motion om man ska ligg-sitta nerhukad i timmar för att nå alla små blad. Och hur praktiskt är det inte - bara kasta sig ut i naturen, riva av lite grönt och skönt, snabbt in och så bara skölja, hacka ihop till sallad eller slänga i kokvattnet.

Vissa växter och blad växer kanske inte direkt utanför husknuten hos alla men då kan man ju undra, likväl som uttrycket "det går lika bra med selleri" kanske man kan välja en liknande växt. Som till exempel ramslöken som ser så fräsch och god ut, någon sådan växer inte hos oss, kan man då kanske prova med något liknande typ, liljekonvaljblad, eller? 


Nässlor är även bra för hår, hud och naglar och med en dos kirskål då och då har man stor chans att klara sig från besvärlig skörbjugg och dessutom slippa förargliga giktanfall. Granbarrsbad ger upphov till utmärkt blodcirkulation och ger lugnande effekt. Åhå, vilda växter är inte bara till för att ätas utan också för att bli vacker...skulle inte alls förvåna mig om man blir både vild och vacker...

12 kommentarer:

  1. Nja....nog låter det bra men det där med liljekonvaljs blad är jag lite tveksam om....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, är lite osäker själv, faktiskt. Men man måste ju utmana sig själv...

      Radera
  2. Svar
    1. Ja, verkligen. Verkligt rolig läsning. Jag rekommenderar den å det varmaste...

      Radera
  3. Syrran har gjort granskottssirap.....som är ruskigt enkelt att göra men svindyrt att köpa.....ska ta en slurk av hennes först och känna efter om det inte bara smakar grankåda....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte också prova det men har inte hunnit. Det finns så mycket som man kan göra men jag tror att jag satsar på sådant man kan ha i sallad och så att göra olika örtsalt, det låter ju kul.

      Radera
  4. Den boken skulle passa bra här! Ingredienserna saknas inte i min trädgård, hur mycket jag än kämpar!
    Kram M.E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra. Ingen hungersnöd hemma hos Dig alltså...

      Radera
  5. Låter som en intressant bok! Som sagt, ingredienserna odlas även här. I mängder... ;)
    / Annica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, det är bara att plocka, torka, frysa in och luta sig tillbaka i bästa fåtöljen...

      Radera
  6. Fick boken förra veckan och har inte hunnit kika så noga - verkar i alla fall väldigt inspirerande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blir lätt inspirerad men på något konstigt sätt så lägger det sig rätt snart...kan det vara åldern månntro...

      Radera