Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

fredag 19 december 2014

Det stora bakslaget...

Så var det äntligen dags för julbaket hemma i Lilla stugan! Jag kan ju av naturliga skäl inte baka för tidigt då det finns stora risker för att allt det hembakta liksom äts upp i förtid. Ja, så klart att det som bakats ska ätas upp men kanske inte då i form av moffning av stora mått, ja, precis såsom det kan hända när jag är i närheten.


När jag hällde ut saffranet i morteln så bildades det ett vackert hjärta. Jag tog det hela som ett gott tecken - mina saffransbullar skulle bli bättre än någonsin, det gick ju inte bara att missförstå det hela.
 
 
Ihoprörningen gick alldeles utmärkt, och själva utbakningen gick som en dans. Degen som i vanliga fall brukar envisas med att kleta och smeta så man tvingas att dumpa av lass på lass med mjöl för att över huvud taget få loss degslamsorna från underlaget, den släppte nu så proffsigt och lätt från bakbordet, ja, det gick rent av ofattbart bra. Försökte förbereda mig själv mentalt på att snart måste ett bakslag komma. Det brukade verkligen inte gå så här bra när jag satte igång med bakning, av vilket slag det vara må.


Näe, tro´t eller ej, men bullarna blev faktiskt helt perfekta. Bullarna var mjuka och smakfulla och den saftiga mandelmassfyllningen riktigt dröp längs hakpartiet när man satte tänderna i gobullen. Ja, dom var faktiskt så delikata att jag till och med bestämde mig för att äta dom varma saffransbullarna till lunch. Jisses, vilket bra förslag. Jag lade fram ett helt fat fullt med bullar och glaset med den iskalla mjölken gjorde denna näringsrika måltid helt komplett. Det blev en långlunch ska jag, i ärlighetens namn, säga...och inte så många påsar med bullar behövdes stoppas i frysen...faktiskt...

Ja, jag visste ju det att det skulle komma ett rejält bakslag efter dagens superlyckade saffransbak. Nu kom det i form av min hysteriska iver att sätta i mig alldeles för många bullar...men som det är sagt, det luktar gott om Mors bak...

8 kommentarer:

 1. Kan tänka mej att du blev fort hungrig igen efter alla bullarna, de brukar inte mätta särskilt länge... Vackra var de också och ser underbart goda ut, förstår att du föll för frestelsen, men du hinner göra en omgång till före jul!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajemen, här ska det ätas bullar så det står härliga till...

   Radera
 2. Å jag riktigt känner hur gott det smakar med varma saffransbullar och kall mjölk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det där med iskall mjölk det passar ju så bra till det mesta...fast nu hörde jag ju för ett tag sen att vuxna människor inte ska dricka mjölk...vad är det för nonsens...

   Radera
 3. Mums! Själv nöjer jag mig med att baka pepparkakor... och köper saffransbullar och vörtbröd i vårt lokala lilla hembageri :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bakar heller inte mycket. Men försöker offra mig på nåt litet i alla fall...

   Radera
 4. Ha,ha, ha, ja tur man inte är i närheten av den baken ;D
  Att ägna sej åt frosseri är en trevlig sysselsättning, men det har ju sina baksidor...
  - Tycker att det borde vara förbjudet att lägga ut foton på sådana frestande
  go´saker utan att erbjuda ett gratis smakprov !
  Kram / Anneli


  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen bara, säger jag, vi kan ta en fika ute på logen...men då får Du skynda Dig innan bullarna tar slut...

   Radera