Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

måndag 23 december 2013

Ljusstake 23 Dan före dan...

Gamla, fina träljusstakar. Komna från norra delen av Västmanland.

Fint snickeriarbete men tråkigt nog så misslyckades det helt med storleken på hålet för själva ljuset. Inga normalljus passar liksom. Hur mycket man än karvar så står ljuset snett och vint. Ej heller stearinljus modell mellanstor passar i ljusstaken för då felar det på några millimeter och man upplever det hela som en fruktansvärt ranglig och sladdrig ljusstake.

Förmodligen hade dom tappat bort just den borren som skulle passat  för arbetet. Eller hade den möjligen rostat sönder totalt. Vi har ju själva en stor samling borrar, uppe på snickarboden, säkerligen från senare delen av 1700-talet och vet hur pass svårhanterliga dessa gamla, rostiga verktyg kan vara. 

Idag tänker vi på vår kära Faster Vera som hade sin födelsedag den 23 december. Samtidigt som drottning Silvia, vilket betydde mycket för henne (Vera alltså) då hon var mycket intresserad av kungahuset. Och så fyllde ju Gunnar Sträng samma dag och var ju även årsbarn med Vera. Det hände sig att hon skrev och gratulerade herr Sträng på födelsedagen men fick aldrig något svar. Däremot hade hon för vana att skriva till alla statsministrarna och flera gånger fick hon svar. Det bästa brevet var dock det hon fick från kungaparet som gratulerade henne på 100-årsdagen. Faster Vera hann bli 103 år innan hon vandrade vidare till Körsbärsdalen...
 

8 kommentarer:

 1. Fel storlek på hålen eller inte... jag gillar stakarna! Och vilken kul berättelse om faster Vera... 103 år... det är inte illa!
  Önskar er bägge en fin och skön helg!
  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God Jul till Dig! Hoppas Du får en fin helg i Din gulliga lilla stuga!

   Radera
 2. Föregångarna eller "eftergångarna" till kulstaken? fina är dom iaf:)
  103 år! härligt!
  Har ett barnbarn som fyller 2 idag, ännu så länge spelar det ju ingen roll men hur kul är det när ALLA får göra ALLT före honom sen?;) nä, det blir inte kul sedan när tonåren närmar sig.....fyller själv i december och vet att det INTE är kul i de unga åren:(
  Nu däremot är det rätt skönt att luta sig tillbaka och se dom där ALLA andra åldras i förtid;)
  Önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!:)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en kamrat som fyllde år på Menlösa barnens dag...hur pass upplyftande är det? I vilket fall som helst; vi hoppas Du får en härlig Jul- och Nyårshelg!!!

   Radera
 3. Fina!!! En God Jul till dig. Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fortsätter att titta in hos Dig. Hoppas på fler underbara bilder! GOD JUL!!!

   Radera
 4. Ovanlig modell måste ju ha annorlunda hål! Riktigt fina ljusstakar!
  Har varit såå HIMLA trevligt att kolla in här varje dag! Man har sett fram mot varje det som ett barn. Ja, barn är man ju. Tomten jag kastade mej över nyss på Odens i Trollhättan sa det i alla fall. Redan i rulltrappan upp såg jag tomtens godisskål med skumtomtar i. Mitt favoritgodis!! Tomten trodde jag var konstgjord, men när skulle ta mej några "skumma" blev det plötsligt liv i honom och jag fick väl ur mej att- jaa- nu fick han även bjuda en äldre på godis. Det var då han så trevligt sa "alla är vi ju barn till någon".
  En riktigt GOD JUL till er alla!
  Kram fr Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att Du spanat in våra ljusstakar. Jag har föreslagit Kulturtanten att till nästa år så kör vi överkurs och visar julgransfötter. Det blir liiite svårare. Klart att man är ett barn fast man kommit upp i ålder. Vi önskar Dig en härlig jul!!!

   Radera