Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

fredag 8 augusti 2014

Så stajlar man om en gammal vedlår...

Detta handlar bland annat om hur man stajlar om en gammal vedlår till kastrullskåp.
Kulturtanten lagar ju mat så det står härliga till och måste ha många kastruller i luften samtidigt. Detta medför ju att det krävs stort utrymme att förvara alla grytor och stekpannor i och det var arbetet för dagen. Vedlåren skulle helt enkelt byggas om till kastrullskåp.


Ett arbete som, praktiskt taget, var gjort i en handvändning. Fram med lite virke, skruvdragare, lämplig skruv och tumstock och vattenpass. Kulturtanten löpte omkring som ett jehu med måttstocken i högsta hugg och ropade ut order till både höger och vänster.


Lilla gummann fick vackert krypa in i den lilla, lilla vedlåren och skruva upp lister hela dagen lång. Det att den stackars människan fick arbeta under, mycket svåra förhållanden var inget som Kulturtanten tyckte var särskilt anmärkningsvärt så det var bara att jobba på. 

Bilden talar sitt eget språk...När ändå verktygen var framme så gällde det att passa på så nästa projekt blev att förvandla en annan gammal vedlår till "linnelår". Ett betydligt enklare projekt. Plocka ur veden och ställa ut låren på gården. Skura av det värsta och så helt sonika bara baxa upp den på vinden."Vadå, lägga ner dom ärvda, hemvävda linnedukarna i en gammal skröplig och halvsnuskig vedlår?" kanske någon tänker men inte vi heller. Vi strävar efter enkelhet, återbruk, effektivitet och ett hållbart samhälle.  Ja, man kan väl kort och gott säga: lår som lår...

2 kommentarer:

  1. Jag är helt av samma åsikt...allt gammalt skall återanvändas. Det blir lite av en sport att försöka hitta på ny användning åt gamla saker. Och personligt blir det också,garanterat ingen har nånting liknande:-) Lite synd tycker jag nog om Lilla Gummann som skall klämma in sig i dom mest omöjliga skrymslen....men hon tycks vara av segt virke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, det är ingen fara med Lilla gummann, hon är tuktad sedan barnsben...och tycker att det är helt okej även om det tar emot ibland...det är välan åldern förmodligen...

      Radera