Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

onsdag 20 februari 2013

Bondbruk och återförnuft 2

Del 2 Huskurer

Har du problem med vårtor på händer eller fötter. Ta en fläsksvål och stryk över vårtorna. Be en vän gömma fläsksvålen under en sten i närmsta skogsbacke. Vips, så är vårtorna borta. Så tyckte Mamma Gertrud i alla fall.

Självsprickor på tummar eller fingrar? Då finns det en utomordentligt bra lösning: häll linolja över självsprickorna. Så gjorde Pappa Anders. Fast å andra sidan så använde han linolja till absolut allt. Ett universalmedel, alltså.

Skoskav, knäck ett ägg, häll bort ägget, dra bort hinnan som sitter på insidan av skalet, lägg den kladdiga sidan av hinnan mot skavsåret. Sätt dig ner och vänta, länge, tills kladdet torkat. Nu är du så gott som besvärsfri.

Lägg groblad på de infekterade såren så läker de snabbt. Vi har vår grobladsamling alldeles bredvid dynghögen. Lätt att hitta när det behövs. Vi hade stort behov av groblad när vi var små. Allra helst då systern hade en egendomlig förmåga att alltid hacka högafflar genom fötterna. Eller virknålar genom händerna. Hon borde faktiskt ha blivit fakir. Hon hade kunnat gå långt hon. Tänk själv, "Fakirtanten". I stället för som nu, en enkel Kulturtant.


Lider du av vagel i ögat. Titta genom botten på en grön pilsnerbutelj mot solen. Lindringen sker rätt snart. Egentligen är det klart när sista droppen pilsner runnit ner i ögat. Höll här på att skriva "snigel på ögat". Men det är ju något man får om man inte betalat tv-licensen. Akta er för det. Ingen huskur i världen kan bota detta.

Vid brännsår. Skär av en bit av aloeväxten och gnid in såret.

Kliande utslag pudras med potatismjöl.
 
Vill du slippa fotsvett? Ta en promenad barfota i daggvått gräs.


Hur står det till med benen? Bensår, aha! Bulta ett blad vitkål och lägg över skadan. Hokus, pokus, så är det borta. Nåja...

 
Varsågod att prova på de olika huskurerna! Tänk dig komma springandes barfota i det daggvåta gräset, med vitkålslindade ben, feta linoljedrypande händer, fläsksvålar och grobladsbuketter mellan tårna med blicken mot solen. Genom pilsnerflaskan.

Vem vet, du kanske blir som en helt ny människa. Jag kommer i alla fall att prova det...

2 kommentarer:

  1. Mycket användbara tips!
    Några har jag faktiskt erfarenhet av, fläsksvålar, groblad och aloe. De har faktiskt fungerat alla tre.
    Groblad är utmärkt om man bränner sig på nässlor. Gnid omedelbart området med ett groblad, så försvinner svedan om en stund.

    Om fläsksvålar vill jag berätta något rätt märkligt.
    I vår hemby fanns Frida, som hade rykte om sig att kunna litet av varje inom dolda områden, som att trolla bort vårtor.
    En gång när jag och min kusin lekte vid ån i närheten av Fridas hus, bestämde vi oss för att gå in till henne och be om hjälp att få bort alla vårtor vi hade på händerna.

    Vi fick följa med ner i källaren där hon förvarade stora fläskbitar i ett par träbaljor. Hon smörjde in våra händer. Vi blev uppmanade att vänta en halvtimme och sedan tvätta av händerna i ån.
    Det märkliga var att efter 3-4 veckor hade ingen av oss några vårtor kvar, trots att vi båda hade haft dem i flera år förut.

    Vi hade nog svårt att tro att det var själva fettet som hjälpt oss, utan det måste vara någon trolldom med... Sånt som Frida kunde.
    Efteråt har jag tänkt på, att vi måste ha råkat komma precis när hon hade griskött liggande i väntan på att bli omhändertaget. För hon kan knappast alltid ha haft sådant liggande i vatten.
    Nåja, vår övertygelse om hennes speciella "konster" minskade inte precis efter den händelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va, intressant! Ja, jag tror på sånt där. Absolut. Det där med fläsksvålen som tog bort vårtorna det hävdade Mamma Gertrud att det fungerade utmärkt. Och många med henne. Det är mycket som är svårt att förklara. Men som funkar ändå. Kul att höra om andras erfarenheter!

      Radera