Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

söndag 17 februari 2013

Bondbruk och återförnuft...

Genom åren har man lärt sig ett och annat. Faktiskt. Vissa saker kan kanske kallas vanligt bondförnuft som bara smugit sig på och fastnat. Det som idag kallas för återbruk det var ju bara helt naturligt leverne på den gamla goda tiden.

Detta kommer att bli en spännande följetong flera veckor framåt. Något att verkligen se fram emot.

Del 1 Tidningskunskap

Förr i tiden fanns absolut inget toalettpapper på utedassen. Men massor av tidningar. Både dagstidningar och veckotidningar. Man valde helst dagstidningarna som hade bättre uppsugningsförmåga än veckotidningarna. Även telefonkataloger var effektiva vad det gällde torkningsförmåga.  Alla sidor gnuggades dock för att bli mjukare.

I taket på vårt utedass står, än idag, med tydliga bokstäver:
Spar papper använd fingrarna. Hm, låter konstigt! Vilken lustigkurre skrev det?


Tidningarna användes också som vindskydd. Åkte man cykel eller moped och det var i kyligaste laget så plockade man fram gamla tidningar och stoppade in under rocken och man höll sig garanterat varm under hela turen. Nästan svettig.

Kändes gummistövlarna råa och kalla? Eller var sulan i det närmaste obefintlig? tog man fram en tidning, ritade av sulan på pappret, klippte ut och lade i stövlarna. Varmt och gott.

Snabbtorkning  av tvätt förr i tiden. Rulla in dom blöta klädespersedlarna i handdukar. Rulla ihop riktigt hårt. Lägg dom i press. Veckla upp. Nästan torra. Häng upp ovanför vedspisen för sista lilla torkningen. För tjockare plagg, typ arbetskläder, blåkläder, så kunde man också rulla med några dagstidningar för extra effekt.

Mycket tidningspapper gick åt. Till toapapper, skosulor och vindskydd. Och så behövde man ju papper att tända i spisen,  kakelugnen och kaminen med. Det gällde att hushålla med de tre tidningar man prenumererade på. Bärgslagsbladet, Saxons veckotidning och Kvällstunden. Ponera att Kvällsstunden, den läsvärda och folkbildande avisan, alltid lämnades vidare till faster Vera.

Tidningar har inte bara ett nyhetsvärde, inte bara en fram och en baksida, den kan användas till vad du vill. Bara fantasin sätter stopp...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar