Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

onsdag 27 februari 2013

Bondbruk och återförnuft 3

Del 3 Att ta till vara


När det gått hål på stövlarna laga genom att sätta på en cykelslangslagninglapp. Om stövelskaften blivit krackelerad och gått sönder klipp av dom och vips har man ett par stövelskor. Sådana fotbeklädnader kan man nu hitta på den nutida skomarknaden. Fast i nytappning förstås. Mamma Gertrud hade alltid "stövelskonna" på sig när hon var i lagården.

Har du fått slut på gummisnoddar? Plocka fram en kasserad gammal cykelinnerslang. Klipp lagom breda gummisnoddsbitar av slangen och så har du ett snoddförråd som räcker hela våren och sommaren.

Spara på plastpåsar. Diska ur, de inte alltför snuskiga, plastpåsarna i diskvattnet. Skölj ordenligt. Häng upp och torka.


Har det gått hål på raggsockorna? Stoppa, oftast hälen, med passande garnfärg. Har det blivit för stora hål på raggsocksfoten? Klipp av foten och sätt upp skaftmaskorna på stickor och sticka en ny fot. I matchande färg.





Gamla lakan som det blivit hål på. Lappa och laga med tygbitar från andra söndriga lakan. Har lakanet helt gett upp. Sy örngott av de bästa bitarna. De tunnaste bitarna kan man fålla runt om och ha till fönstertrasor. De halvtrasiga delarna blir rätt och slätt damm eller torktrasor. Eller klippes med fördel till åtråvärda matt-trasor.

Har den hemstickade tröjan blivit för liten eller för sliten? Repa upp tröjan. Nysta upp och linda garnet hårt och nu är det fritt fram för nya alster. Ett par strumpor? Eller kanske vantar? Eller varför inte en "bilmössa", lagom glesstickad. Så användbar året om. Och så himla populär.
 
Gör din egen stänkflaska. Det skulle strykas mycket när man var liten. Och manglas. Dukar, näsdukar, handdukar och örngott. Även underkläder och skulle inte förvåna mig även strumpor. Allt skulle stänkas, rullas ihop och ligga en stund innan man lade dom under det varma järnet eller drogs genom mangeln. Då hade man tagit en gammal kvartingflaska, gjort hål i korken med en spik, fyllt med vatten och så stänkte man över tvätten. De vita, hemvävda linnedukarna hade mangelveck så vassa att man med ett feltag kunde skära sig riktigt ordentligt.

Alla kasserade kalsonger, linnen och underbyxor kom att bli skurtrasor. Jag kommer aldrig att glömma faster Veras fullkomligt underbara städskåp där dammtrasor och skurtrasor låg i långa rader, i raka fina högar. Ordentligt fållade, perfekt strukna och så vittvättade att man nästan inte nändes att använda dom. Ett sådant städskåp har jag aldrig haft. Och kommer förmodligen heller aldrig att få...fast å andra sidan städar jag ju inte särskilt mycket heller...

2 kommentarer:

  1. Precis så var det......allt tog man tillvara på, ingenting fick förfaras...

    SvaraRadera