Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

lördag 20 september 2014

Tillhör du miljöklassen...

Jag tycker att det är väldigt svårt att hålla isär alla olika sorters miljöanpassade odlingsmetoder och försöker på ett enkelt sätt lära mig lite mer om själva uppdelningen. Som till exempel:

Vad är närodlat, egentligen? Det var faktiskt Storasyster Yster som informerade mig om detta. Närodlat det är när jag öppnar köksfönstret, hänger mig ut, med risk för mitt liv (45 cm fallhöjd), och knipsar av några röda, solvarma tomater från tomatplantan, som växer längs stugväggen, och lägger dessa direkt på tallriken. Ja, liksom korta transporter och man vet vem som odlat tomaterna.

Ekologiskt, där har jag kommit på en naturlig förklaring alldeles själv. Det är när jag ropar till Kulturtanten som står uppe vid logen: "Gräver (spettar) du upp lite pepparrot?" varvid ljudet slår mot det stora stupet och ekar tillbaka: "Gräver (spettar) du upp lite pepparrot?" vilket då ger eko-log-isk pepparrot. Inga bekämpningsmedel och ingen konstgödsel, nej, vi har ju dynghögen precis bredvid.Kravodlat, det måste vara det odlandet som var när Mamma Gertrud hade krav på oss flickor att vi skulle ge oss ut i potatislandet för att rensa ogräs, dag efter dag, i gassande sol. Fast det där med att "djurens välfärd" skulle prioriteras kanske vi missade - fick man verkligen inte smälla till irriterande bromsar eller snuskiga bärfisar? Men "hänsynen till klimatet" tog vi på absolut allvar - vi gick aldrig någonsin ut i potatislandet när det spöregnade. Reglerna för "socialt ansvar", ja, att arbetstagarna skulle kunna organisera sig, det stämde perfekt på vårt odlande - tröttnade vi systrar på ogräsrensningen så sprang vi bara och gömde oss. Alltså kravodlad potatis.

Summa summarum - gårdens odlande har genom åren
varit ganska närodlat, ekologiskt och kravodlat...ja, om man bortser från dom däringa bromsarna som fick ett hastigt och icke så lustigt avslut...men man kan ju inte vara helt perfekt jämt heller...

6 kommentarer:

 1. Ni är för härligt;) Kram

  SvaraRadera
 2. Mer glasklart än så här kan det inte bli! Haha, tack, för att du redde ut begreppen ;))
  Kram Ella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att man kan bidra med information av den högre klassen - miljöklassen...

   Radera
 3. Tack för den förklaringen... köper den rakt av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag känner mig lite lugnare inombords nu när man har bringat reda i hela odlingsdjungeln...

   Radera