Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

onsdag 12 november 2014

Glöggprovning á la Lilla stugan...

Jag och Valdemar har efter mycken diskussion enats om att köra glöggprovningar ända fram till jul. Morgon, middag, kväll, varje dag ända fram till julaftonen då vi verkligen slår på stort och gör ett sjusärdeles hopkok av alla glöggslattarna. Kan bli en tung dag...så eventuellt får vi nog hoppa över den sista blandningen...för rikets bästa.

Första glöggen kom att bli en gammal hederlig clementinglögg, jo, minsann, men jag tog apelsiner faktiskt, för det stod i receptet att denna variant också var godkänd. Ner med stjärnanis, kanelstång, pomeransskal, kardemummakärnor i den pressade apelsinsaften tillsammans med lite vatten.Glöggen skulle sjuda i 5-10 minuter och så skulle man smaka av med lite socker. Och det kan jag lova att jag gjorde, pytsade i rejält med socker och så var det klart. Jag serverade Valdemar en rykande het glöggmugg och så satt vi där framför kakelugnsbrasan och myste.


Valdemars bedömning: ynka 3 sötmandlar av 10 möjliga. Nåja, inget förvånansvärt resultat då man faktiskt lika bra kan ta den glöggen som morgonjuice. Man bara kan förenkla det hela genom att hälla upp ett glas apelsinjuice, kasta ner lite stjärnanis, kanelstång och några kardemummakärnor, skaka om lite grann och vips så har man både morgonjuice och glögg på ett och samma bräde. Kan det bli så mycket bättre...

11 kommentarer:

 1. En hela brännvin (förr användes Kron)
  1.5 dl Konjak
  1 pilsner, 33 cl
  Till smaksättning:

  2 fikon
  3 katrinplommon
  1.5 dl kärnrussin
  1-1.5 dl sötmandel
  1 pomeransskal
  1 bit kanel, ca 8cm
  4 kardemummor med skal
  1 nejlika
  1-1.5 dl strösocker, för sötning efter smak
  2 msk strösocker, avsett att brynas
  En glögg så somnar man ovaggad.......Ungdomens oförståndiga men roliga dagar !!

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Tack för tipset! Det verkar vara en riktigt stark glögg så den översten visste minsann vad han gjorde. Kanske inget man tar till frukost...eller?

   Radera
 3. Har ni verkligen tänkt igenom det här med glöggandet..3 gånger per dag och i så många dagar. - Det blir väldigt, väldigt mycket glögg.... -Havregrynsgröt med glögg till frukost. Lunch bestående av, köttsoppa med glögg, och palt och glögg till middag .
  - Hoppas ni gillar glögg ;D
  Ha det gott !
  Kram / Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju köra lättglögg emellanåt...kanske...eller...

   Radera
 4. Känns som en försiktig och lagom början på glöggäventyret. Nu är det ju bara att jobba sig uppför i alkoholstyrka och avsluta med Backtobasics Översteglögg.
  Sen ser jag ju fram emot en resumé över vad ni kommit fram till även om den blir sluddrig.
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir nog bäst om jag tar överstens glögg på julaftonen...och sippar på det alkoholfria alternativet till vardags...ja, vi får se hur det blir...

   Radera
 5. Ojdå... redan glöggprovning! Vi väntar till första advent, men då... börjar vi med lättglögg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, se här går det undan! Man måste liksom utmana sig själv...

   Radera
 6. Men jösses...vilken rolig blogg och så kul du skriver, har haft ett leende på läpparna hela tiden som jag läst, hit återkommer jag mer än gärna!!! Ska genast lägg till dig i min lista! Den där blandningen med alla slattar glögg låter som om den kan bli riktigt farlig :-) Haha! Må så gott och välkommen att kika in hos mig! /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att Du hittade oss! Det är Kulturtanten och jag som får för oss att skriva en rad lite då och då. Så klart vi tar en titt hemma hos Dig!

   Radera