Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

onsdag 18 september 2013

Klipulver till salu...

Nyponen figurerade rätt ofta i vår barndom. Mamma Gertrud som plockade absolut alla bär plockade naturligtvis också nypon. På höstarna så löpte hon amok i nyponsnåren med hinken i högsta hugg. Plockade nypon så det stod härliga till. Inte brydde hon sig om alla vassa taggarna som så irriterande rev och slet i både fingrar och kläder. Hade Mamma fått syn på något ätbart att plocka, då fanns det inget som kunde hindra henne.


Väl därhemma så lades nyponen på plåtar att torka för att sedan kokas till nyponsoppa. Denna soppa var så god så det inte finns ord till att beskriva den smaksensationen. Vissa säger att hemmagjord nyponsoppa är sträv. Inte heller. Soppan var len, söt, ganska tjock med en stark smak av nypon. Och så pricken över iet, Mammas goda, hemgjorda skorpor till. Mamma förvarade dom torkade nyponen i gamla mjölpåsar. Bara att ta fram några nävar när nyponsoppelängtan satte in.


Nyponen var bra till mycket annat. Till exempel att utvinna klipulver av. Man plockade nyponen och tog ut kärnorna som med gott resultat kunde användas till klipulver. Mycket lämpligt att krafsa ner under kragen på bästa kamraten. Det var sådant man roade sig med i barndomens fantastiska värld.

Nu för tiden använder jag nyponen blott till att göra dörrkransar av. Men kanske jag, som blivit så himla bra på att ta tillvara på naturens gåvor, borde ta och röra ihop lite nyponsoppa någon dag här framöver...eller, ännu bättre, kanske strö några nypor klipulver på halsen på Valdemar...det tror jag att han verkligen kommer att uppskatta...ja, vad gör man inte för att förlusta sig i den grå vardagen...

Nyponbuske som växer vid källan strax utanför smedjan...
om nu någon skulle vara intresserad av att veta...
förmodligen inte...


2 kommentarer:

  1. Vackra bilder! Men jag säger bara "Stackars Valdemar".

    Operasångerskan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han måste härdas. Han kommer ju från stan. Tack för igår. Trevligt!!

      Radera