Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

lördag 5 oktober 2013

Vilket drag...

Det här med drag från fönstren är ett populärt samtalsämne så här års. I alla fall här ute i obygden där fattigdom, pest och hunger härjar. När stormen rasar där ute så blir man snabbt varse om detta både för att trasmattsfransarna fladdrar i vinden och att gardinerna lever sitt eget liv i draget.

Jag har, som av en händelse, ramlat på en urgammal tidning som skrev om fönsterkuddar. Dessa kuddar läggs på fönsterbrädan och stoppar drag och kyla. En genial idé. Dom har förmodligen funnits i århundraden men har hittills inte kommit till min kännedom. Inte förrän nu alltså.

Det fanns så trevliga mönsterstickade kuddar och detaljerade beskrivningar i tidningen och jag, mitt dumma nöt, kastade ju mig ivrigt över beskrivningen. Men precis då, när jag skulle lägga upp maskorna inför stickningen, drog jag mig till minnes dom där jättelååånga raggsockorna.

 Rosa strumpa - en normal 39:a, jättesockan - möjligen en 46:a.

Det var Tant Astrid i Storbron som ofta hjälpte till med raggsocksstickningen i vårt hem. Hon hade dock svårt med hälstickningen så hon brukade sticka skaften, så tog Mamma Gertrud över för hälstickandet, varpå sockan vandrade vidare till Astrid som fortsatte med foten. Den vintern dröjde det lite innan Mamma kom hem till Astrid för att dra ihop sockan. Detta ledde till världshistoriens största och längsta raggsocka (eller i varje fall längst i hela socknen). Tippar på storlek 49 kanske.

Nåväl, dessa långa, genuina raggsockor som ingen hittills, alltså på 50 år kunnat ha, skulle väl passa utmärkt som fönsterkuddar. Bara fylla med något passande material och hej - hopp så hamnar dom i fönstret. Jag kan redan på förhand lova att inte en enda liten vindpust kommer förbi dessa välstickade raggsockor.

Plötsligt fullkomligt ramlade idéerna över mig. Råkade få syn på sovstrumporna som hängde ute på vädring. Ryckte snabbt ned dom och förvandlade även dessa till fönsterkuddar. Man kan ju faktiskt hitta massor av saker som med ett lätt klipp och några snabbstygn kan bli alldeles utmärkta fönsterkuddar. En gammal uttjänt sticktröjsärm, vad sägs om det? En gammal, broderad finkudde, med kanske bara ett råttätet hörn, kan hur enkelt som helst sys om till en alldeles enastående vacker fönsterkudde.

"Hemslöjd" när den är som bäst...

Bara som lite extra bonusmaterial - vad sägs om en tröskelkudde då? Hemma hos oss i Lilla stugan kan man då och då känna rejält iskalla vindar från underjorden. Alltså i glipan vid den gamla tröskeln. Men det ska man ju egentligen bara vara tacksam för, då man ju ska ha ordentlig ventilation i sitt hus, har jag både läst och hört. Så vad det gäller den punkten kan vi känna oss mer än lugna...skönt att ligga helt rätt i tiden...för en gångs skull...


4 kommentarer:

  1. Härlig blog du har, är inne och läser ofta sedan jag hittat hit.
    Snygga fönsterkuddar du fick till. De vindpinade britterna har draftstoppers till salu i var och varannan butik.
    H. Synnöve

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va, roligt att Du tittar in. Jaha, ja, britterna säljer fönsterkuddar. Hur ofta ser man sånt i Sverige? Har aldrig sett nåt sånt. Fast å andra sidan rör jag mig ju inte så ofta i omvärlden, faktiskt. Kom gärna tillbaka och vad kul att Du kommenterade!

      Radera
  2. Så bra med fönster- och tröskelkuddar! Absolut något för oss här i stugan - vi har också välventilerat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va, kul höll jag på säga, dragiga hus kan ju vara jobbiga. Särskilt på vintern. Men man är ju ganska van...

      Radera