Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

måndag 11 mars 2013

Nu haver vi haspat, nu haver vi haspat...

Här hemma på gården finns ju flera uthus. Alla i olika rucklighetsgrad. En massa dörrar finns ju på uthusen. Även dessa i olika slags skick. Också låsen lämnar ett och annat att önska.

Låset på smedjan är säkerligen från den senare delen av sextonhundratalet. Stort och rejält. Men måste absolut stängas på ett visst sätt annars kommer man aldrig  någonsin in där mer. Bara nyckeln väger sitt modiga halvkilo. Tur att man inte behöver ha den nyckeln om halsen. Skulle kunna jämföras med en kvarnsten. Möjligen...

Dörren till snickarboden ska man låsa upp baklänges liksom. Vedbolåset, där måste man lyfta dörren samtidigt som man kastar sig mot den allt vad man kan och också hinna med att vrida runt nyckeln.

Lilla stug-boden ska man bara låsa ett halvt varv. Logdörren får inte låsas alls. Där får man ta till ett hänglås.


Men man behöver ändå inte drabbas av panik. På gården har vi nämligen mellansveriges största nyckelsamling. Dammig, rostig och osorterad ligger den i åtskilliga gamla spiklådor uppe på boden. Bara blunda och greppa en nyckel på måfå och prova i ett eventuellt krånglande lås.

Ett lås som man alltid kan lita på är det på dassdörren. Kan ej gå i baklås. Behöver inte oljas. Fryser aldrig ihop. Ingen nyckel behövs. Näe, där haver man haspat...


4 kommentarer:

  1. Vad enkelt det var förr, var haspen på gick ingen in heller.Gick man bort låste man dörren men nyckeln satt i.....åkte man iväg och var borta en dag hängdes nyckeln på en spik vid sidan om.....eller också ställdes kvasten mot ytterdörren, då såg alla att man inte var hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, visst var det en härlig tid. Nu ska det låsas om allt. Det är nycklar så det står härliga till. Och jag som har så svårt att hålla reda på saker och ting. Jag blir tvungen att knyta fast alla nycklarna i byxhällorna. Så där går man runt som en vandrande nyckelknippa. Annars här ute i skogen så hänger nyckeln på en spik inne i vedboden...eller under krukan utanför verandan...

      Radera
  2. Det där med egensinniga lås känns igen... även lådorna med gamla nycklar.
    Men så där enkelt, som att bara greppa en, är det nog inte. Åtminstone har vi provat oss igenom nyckelsamlingen åtskilliga gånger, men inte hittat den nyckel som skulle passa. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske kan rita ut den nyckeln på fri hand så får jag se om vi har den. På lager, menar jag...

      Radera