Här kliver vi runt i storstövlarna bland hässjevirke, rostiga harvar och mjölktistlar på fädernegården

torsdag 18 april 2013

Paltgröt och mjölk

Varje vecka ringde Mamma Gertrud till Konsumaffären i samhället där Pappa Anders jobbade och gjorde matbeställning. Pappa kom hembaxande med en stor bananlåda full med varor varje torsdag.

Oj, det var som lilla julafton. Systern och jag dök genast ner i lådan för att kolla igenom vad som hade köpts. Kanske inte särskilt mycket då vi ju nästan var självförsörjande med allt vi hade på gården. Kött, fisk, ägg, potatis, rotfrukter och andra grönsaker, bär, svamp, frukt. Men lite annat behövdes ju också. Man hoppades ju alltid på någon liten gottispåse. Men hade vi varit tillräckligt snälla då? Tvivelaktigt...



Mammas mat var fullkomligt underbar. Vem kan någonsin glömma palten med fläsk och vitsås? Med lingon till. Dagen efter så rördes allt ihop och värmdes i stora stekpannan och det var himmelskt gott. En gång lade Pappa upp maten i en djup tallrik, slevade på lingon och hällde över mjölk i tron att det var rågmjölsgröt. Fast det var ihoprörda paltrester. Men det var inget som han brydde sig om så han slevade glatt i sig "paltgröten". Mat som mat. Han var inte så känslig den mannen.

Jag minns stekta abborrar med en skvätt ättika på och den helstekta gäddan med senapssås. Och alltid en bit hårt bröd utifall man skulle sätta ett ben i halsen. Pepparrotskött, köttbullar, kokta grisfötter och massor av andra godsaker. 

Mamma Gertrud var också lite av bagare. Hon bakade kakor och matbröd som på löpande band.  Hennes specialité var tårtor. Pinocchio-tårtorna med marängbottnar var omtyckta bland släkt och vänner. En gång fick hon beställning på fem Pinocchio-tårtor till en och samma dag. Alla som vet hur mycket vispande det är med två marängbottnar till en ynka tårta kan förstå att vid detta tillfälle elvisparna gick varma. Och ugnen (såklart). Och hennes assistent Lilla gummann var redigt så svettig.

Mamma satt där på köksstegen med bakrock och bakhuckle på och skrapade och skrapade i bunkarna. Inte en smula fick förfaras. Mamma slet säkerligen ut minst en slickepott i halvåret.  Knappt att man ens fick smaka på tårtsmeten. Annars tycker man ju att hon borde blivit väldigt glad och oerhört tacksam över att man erbjöd sig att kolla om smeten var förgiftad. Det var ju ändå ett stort risktagande. Men se den gubben gick inte.

Mamma Gertrud
Kulturtanten kan, likt Mamma, laga jättegod mat av nästan ingenting. Till exempel maträtten Kuckelimuck = hon rakar ut absolut allt ur kylskåpet och kletar ihop allt i en form, krydda lite, in i ugnen och allt klart - rena rama lyxmaten. Denna rätt har blivit berömd över hela världen (nåja). En mycket lämplig rätt för mig som direkt inte utvecklats i köket under alla dessa år...fast å andra sidan, vad sjutton är det för fel på korv och bröd?



4 kommentarer:

  1. All den gamla goda maten...fast paltgröten...hmmm

    SvaraRadera
  2. Pappa tröstade sig med att all mat blandades ju ändå nere i magen. Och, ja visst, men...

    SvaraRadera
  3. Pappa handlade en hel del också. Minns särskilt väl när han kom hem med charkvaror, då var vi ivriga syster min o jag. Pålägg var ju himla gott nyköpt, fast man fick inte ta mycket då i början- spara skulle man. När pålägget var "lovligt" ville vi inte ha av det.
    Slakt- mest minns jag korvstoppning och köttbullarna som konserverades. Kanske för dessa köttbullar inte var särskilt goda,
    men det var ett sätt att förvara innan frysens intåg. Att mamma lagade speciellt toppengod mat minns jag inte. Jo, hennes soppor längtar jag efter. Grönsakssoppa och den med färska morötter, ärtor dill o persilja, mmm. Tunna köttskivor stekta så möra, sås o potatis- det fick hon till också. Provade själv att göra detta, men fick aldrig till rätta smaken förrän alldeles nyss då jag blev bjuden liknande av kusinen. Kryddpeppar var lösningen. Mamma var inte bra på att tala om hur hon gjorde. Ja, man tar lite så o så och då blev det som det blev med mej. Urkass på matlagning. Ingrid lärde sej mer. Det var hon som höll sej inne hos mamma, jag var med pappa ute och "hjälpte" honom.
    Pappas matlagning bestod av att koka ägg. Någon gång kaffe till mamma. Pappa drack aldrig kaffe varmt vatten + grädde var hans dryck jo honung o vatten också.
    Så himla mycket roligt man minns när ni skriver.
    Hinner ju inte kommentera allt.
    Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konserverade köttbullar hade vi aldrig. Men däremot grön ärtsoppa - himmelskt gott. Kött och potatis och sås - mums! Kryddpeppar var en nödvändig krydda, liksom Aromat. Vad roligt att läsa det Du skriver. Du måste skriva mer!

      Radera